logga transparent 350px

Vi har gjort ett magasin om Fyrislunds forntid!

Massor av arkeologiska upptäckter har gjorts i takt med att Uppsalas nya stadsdel Fyrislund vuxit fram på jordarna sydöst om staden. I marken har arkeologerna hittat gårdar och byar från bronsålder och järnålder, bönders odlingar, kultplatser, guldstinna krigargravar, offrade hästar, smyckade vikingakvinnor och kvinnor med vapen, de första kristna vars bevarade skelett berättar om livsvillkoren här för tusen år sedan – och mycket mer. Och nu har vi gjort en rikt illustrerad tidning som berättar om alltihop!

Läs mer

Uppsalatraktens järnålder har blivit rikare - läs mer i vår nya rapport

Vår utgrävning 2016 i Fyrislund utanför Uppsala blev framgångsrik, med både praktfulla föremålsfynd och nya kunskaper om järnålderssamhället. Mest spektakulär var kanske en sällsynt rik grav, samtida med de stora högarna i Gamla Uppsala, som var uppförd för en man och ett litet barn och visar på nära förbindelser med den vendeltida kungamakten. Graven var en uppvisning av makt och glans med vapen, smycken och föremål av guld, granater, silver, brons, glas och elfenben, med björnfällar, hästar, hundar, rovfågel… Fina bilder av svärdsdetaljer och unika spelpjäser, bland mycket annat, finns i rapporten! Även andra spännande lämningar undersöktes, för här hade människor levt, arbetat, bett och begravts under en period av tusen år. Vi undersökte en by som funnits här ända från äldre romersk järnålder (150 e.Kr.) fram till att den sista gården avflyttade i vendeltid (750 e.Kr), en märklig lång rad med höga stolpar - en kulthägnad - som restes under folkvandringstid (400–550 e.Kr), och ett stort antal gravar anlagda från folkvandringstid till äldsta medeltid (500–1100 e.Kr). Dessutom undersökte vi en gårdssmedja och några andra bebyggelselämningar från sen historisk tid.

Läs mer

De brända benen berättar - osteologiska nyheter från Fyrislund

Nu vill vi återigen dela med oss av nya resultat från utgrävningen av boplatsen och gravfälten i Fyrislund utanför Uppsala. Nu har våra osteologer blivit klara med analysen av benmaterialet från gravfälten och därför vill vi passa på att berätta lite om vad de kommit fram till – och då särskilt om den spännande fyndrika grav 1 som vi skrivit om tidigare här på hemsidan.

Läs mer

Keramik och gravritual i Fyrislund

Det har nu gått snart ett år sedan vi avslutade undersökningarna av boplatsen och gravfälten vid Fyrislund i utkanten av Uppsala. Och även om vi inte har skrivit något om undersökningarna här på hemsidan sedan dess betyder det inte att vi har övergett platsen. Vi har under året som gått påbörjat arbetet med att förstå och tolka det stora och komplexa material som kom fram, tagit hand om alla fantastiska fynd och inlett flera intressanta analyser. Den första analysen att bli klar är av keramiken som har granskats noggrant av expert Ole Stilborg. Hans genomgång av keramiken ger inte bara information om kärlens form och utseende utan också om olika ritualer och seder i samband med begravningar.

Läs mer

Skelettgravar och brandgravar i Fyrislund

Nu närmar vi oss slutet på undersökningen i Fyrislund, bara ett antal gravar på gravfältet i backen intill boplatsen återstår att gräva! På gravfältet har vi undersökt både skelettgravar och brandgravar från den period som kallas yngre järnålder. En annan spännande sak är också den hägnad av stolphål efter kraftiga stolpar som vi funnit och som avgränsat gravfältet från boplatsområdet.

Läs mer

Login