Ny volym i rapportserien från Slussenprojektet – undersökningarna vid Stadsgården
Från hösten 2017 och fram till försommaren 2022 utförde Arkeologikonsult undersökningar vid Stadsgården på Södermalm. Området omfattade nästan 9 500 kvadratmeter, vilket gör detta till den ytmässigt största stadsarkeologiska undersökningen som genomförts i Stockholm. Det här är den femte rapporten från de arkeologiska undersökningarna inom Slussenprojektet.
Resultaten visar på en mångfald av verksamheter som bedrivits i anslutning till vattnet vid Saltsjön. Från tidigt 1300-tal och fram till ombyggnationen av Slussenområdet på 1930-talet. Lämningarna som framkom utgjordes av kaj- och hamnanläggningar, tranbodar, kokhus och torg, försvarsanläggningar, bryggor, handelsbodar och magasin samt många andra typer av bebyggelselämningar. I rapporten presenteras de framkomna lämningarna men också många av de tusentals fynd som påträffades.
Stadsgården omnämndes första gången i skrift år 1448 som Stadens skeppsgård, vilket var den äldre benämningen på ett område för hamn- och varvsverksamhet. I området fanns det redan från början av 1300-talet bryggor och kajer nedanför Katarinaberget. Åtminstone från 1300-talet och fram till tidigt 1600-tal så låg även de så kallade tranbodarna i området. Det var en illaluktande verksamhet man ägnade sig åt i bodarna, där sälspäck kokades till tranolja.
Större delen av de undersökta ytorna utgjordes av vatten fram till 1600-talet då mer organiserad landvinning inleddes i form av stora utfyllnader av Stadsgårdens stränder. Direkt på det utfyllda landområdet uppfördes ny bebyggelse. Från och med mitten av 1600-talet ägnade man sig främst åt järnhantering med omlastning av stångjärn i norra delen av undersökningsområdet. Den så kallade Järngraven var länge navet i Europas järnhandel. I södra delen av ytan har man bedrivit olika typer av handel och näringsidkande kopplat till hamnmiljön. Hamnverksamheternas skiftande karaktär, präglad av handel och sjöfart, formade miljön på Stadsgården långt in i modern tid.
Den arkeologiska rapporten om undersökningarna vid Stadsgården finns att ladda ner här.