Arkeologikonsult - Arkeologiska undersökningar - Sveriges äldsta arkeologiföretag

Nya spännande fynd från Götes mack i Sigtuna Skriv ut
2015-05-25 11:33

När det gäller arkeologisk fyndrikedom står Sigtuna i en klass för sig. Nu kan vi börja berätta om en del av de spännande fynd vi gjorde förra året, vid utgrävningen intill Götes mack.

Vi börjar med den här lilla masken av brons, endast ett par centimeter stor. Den hittades i resterna av en verkstad där man någon gång under 1000-talet har tillverkat och bearbetat bronsföremål. Kanske har masken också tillverkats här. Masken föreställer ett mansansikte. Han har stora ovala ögon - eller är det bara ett öga? Mustaschen är uppåtvriden och hakan spetsig. Han har något på huvudet också, kanske en hjälm?

Vi vet ännu inte riktigt hur den har använts. Den kan ha suttit som beslag på ett bälte eller ridtyg eller något annat föremål som inte finns kvar. Så småningom kommer den att rengöras och konserveras, och då kan vi förhoppningsvis se fler detaljer.

Undersökningen vid Götes mack bjöd på en hel del överraskningar. Ingen hade räknat med att det utöver vikingatida gravar också skulle finnas lämningar efter hus och verkstäder. När vi nu äntligen har fått möjlighet att börja titta närmare på fynden står det klart att de kommer att kunna ge oss många spännande ledtrådar. Vi vet redan att det finns fler intressanta saker bland föremålen, som vi snart kommer att berätta mer om.Fnr259-4758-28 Bronsmask 72dpi 685En mask av brons som hittades i resterna av en verkstad.